Guld och värdering

På Guldbrev kan du vara säker på att allting går korrekt till när vi värderar ditt guld. Vår guld-värdering utförs av erfarna guldsmeder; vi analyserar karathalten genom så kallad probering och väger guldet på kontrollerade vågar. Guldbrev innehar tillstånd av polisen för att köpa guld och hela vår inköpsprocess är mycket säker.

Vad är probering?

Probering innebär att man fastställer ädelmetallers kvalitet och renhet. Olika sådana metoder har förekommit i stort sett lika länge som handeln med guld och andra ädelmetaller, men metoderna har förändrats och moderniserats genom åren.

Några gamla sätt att testa äktheten i guld och silver har varit att göra hack i föremålen och undersöka hur snittytan ser ut, eller böja guldmynt för att testa egenskaperna. Hur primitiva och destruktiva de här metoderna inom guldvärdering än låter har de varit ett standardförfarande för att testa guldvärdet i gamla tider, och inget som påverkade priset – intressant nog sågs det snarare som ett intyg på att föremålen var äkta om det gick att se sådana hack i dem.

En äldre metod som fortfarande används och inte är destruktiv, är stenprobering.  Det innebär att man stryker guldföremålet mot en sten av kiselskiffer. De märken som blir kvar på proberstenen gör man syratester på för att se att vilken karat guldföremålet innehåller. I syratestet används kungsvatten i olika styrkor, som är ett av de få ämnen som regerar med guld, för att få fram karathalten och i förlängningen ett guldets värde.

Karathalten avgör guldets värde

Enheten karat har funnits med länge och är ett mått på hur stor andel guld ett smycke eller annat guldföremål innehåller. 24 karat är detsamma som rent guld och det guld som värderas högst. Övriga karathalter uttrycks i delar av 24, så att exempelvis 22 karat är 22/24 guld, 18 karat 18/24 o.s.v. Karathalten är direkt avgörande i en värdering av guld.

Som exempel innehåller en 24-karats guldtacka som väger 240 gram också 240 gram rent guld. En likadan guldtacka i 18-karats guld som väger 240 gram innehåller istället 180 gram rent guld. Med andra ord är det en absolut grundläggande faktor vid guld värdering att man får fram rätt karathalt.

Guldbrev väger guldet på certifierade vågar

Guldvåg

Guldbrev använder den icke-destruktiva metoden stenprobering i vår guldvärdering för att ta reda på guldhalten i karat. Vi arbetar även med andra verktyg som analyserar karathalten genom hela föremålet innan du får besked om vad värderingen av ditt guld kommit fram till. Självklart måste guldet också vägas. De gör vi på Guldbrev med EU-godkända vågar som kalibreras och certifieras av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut SP. Vi tar kort och gott inga genvägar i vår guldvärdering.

Andra faktorer som påverkar guldvärdet

Det är mycket sällsynt att guldsmycken och andra guldföremål har något värde utöver själva guldvärdet. Eftersom guldpriset är så pass högt gäller det även de allra flesta äldre smycken. Ett par undantag kan vara om det innehåller stora ädelstenar eller har någon form av antikvärde. I så fall kan du eventuellt få bättre betalt genom att sälja guldsmycket på auktion. Guldbrev värderar endast guldet, vilket samtidigt betyder att trasiga smycken och föremål med omodern eller personlig design är värda lika mycket som hela, nya smycken.

Värdering av guld går fort hos Guldbrev

Efter vår guldvärdering köper vi ditt guld till ett mycket bra pris. Guldpriset förändras från dag till dag men är för närvarande historiskt högt. Tusentals nöjda kunder har vänt sig till oss för att sälja guld eftersom vi värderar guld till ett av de högsta priserna på marknaden.

I våra kundundersökningar har vi intervjuat våra kunder om varför de vänder sig till oss när de vill sälja guld, och kunderna tycker att vi erbjuder högt pris när vi värderar guld, inklusive ett högt pris per gram.

Värderingar av guld går dessutom fort hos Guldbrev och vi betalar ut pengarna inom 24 timmar efter att värderingen är klar. Fatta ett klokt och lönsamt beslut, sälj ditt guld till Guldbrev idag!

Beställ inom
Tim
00:
Min
00:
Sek
00

så skickar vi ditt Guldbrev idag.
Ditt Guldbrev® skickas hem till den folkbokföringsadress som ditt personnummer är knutet till varför vi behöver denna uppgift.

  • Pengar senast 24h efter värdering

  • Högt förtroende hos Trustpilot

  • Försäkrat genom Postens REK-brev

  • Återvinning av guld är hållbart

Sälj guld till vårt högsta guldpris

Uppdaterat 2024-06-16

(per gram för 24 karat)

  • 14k
  • 18k
  • 20k
  • 24k

Gäller guldtackor från Boliden som skickas nästkommande vardag, maximerat till 25 gram/person. Se vår prislista, villkor för pris med snabbhetsbonus och villkor för våra högsta priser här.

Beställ gratis guldbrev