Hur vet man om ett smycke är äkta guld?

I de flesta guldföremål brukar det finnas någon form av guldstämpel eller om du har tur så står det till och med vad det är. Guld kan t.ex. ha följande beteckningar:

 • Guld 24k eller guld 999

 • Guld 20k eller guld 835

 • Guld 18k eller guld 750

 • Guld 14k eller guld 585

 • Guld 9k eller guld 375

Skicka in det äkta guld du vill sälja till Guldbrev så värderar vi och kontrollerar om ditt föremål är av äkta guld. Du väljer själv vilket eller vilka av de föremål du skickar in till oss som du vill sälja!

Äkta guld köpes!

Att sälja guld till Guldbrev har redan testats av mer än 100 000 människor och vi på Guldbrev är mycket stolta över de många positiva kundrecensioner och höga kundbetyg vårt företag fått, vilket visar att våra kunder är nöjda. Vi vill att våra kunder ska känna sig trygga med försäljningsprocessen och att den resulterar i en bra affär.

För de allra flesta som säljer äkta guld till Guldbrev blir det också en mycket bra affär, eftersom vi betalar ett av Sveriges högsta guldpriser tack vare att vi håller våra kostnader låga. Guldbrevs verksamhet bedrivs i första hand på webben – inte på dyra adresser runtom i landet, vilket gör att vi istället kan erbjuda höga priser för det guld vi köper in. Här beställer du enkelt hem ett guldbrev genom att fylla i formuläret här på sidan, och kan följa försäljningsprocessen via "Mina sidor".

Så identifierar du äkta guld

Rent guld eller äkta guld brukar oftast ha en väldigt stark gul färg. Äkta guld är glansigt och mjukt. Men guld behöver absolut inte vara helt rent för att vara äkta guld. Idag får guld ha så låga halter som 9 karat (37,5 %) och ändå kallas "äkta guld". Guldbrev köper in guld med halter ner till 8 karat.

När man blandar ut rent guld med andra metaller blir materialet oftast hårdare och den gulaktiga färgen försvinner lite. Detta gör man för att guldsmycken ska hålla bättre. Blandas det med koppar blir det något mörkare och rödaktigt (kallas ofta för rött guld). Tillsätter man istället ljusa metaller får man fram vitguld. De ljusa metallerna i vitguld är ofta rodium eller palladium.

Hur vet man om det är äkta guld?

För att kontrollera om dina guldföremål är av äkta guld kan du titta efter en stämpel. Kontrollstämpeln finns på de allra flesta smycken som är tillverkade i ädelmetall såsom äkta guld. Stämpeln visar dig att den legering som föremålet har uppfyller de krav som finns för att föremålet ska klassas som äkta guld.

I Sverige används den s.k. kattfoten som kontrollstämpel på äkta guld. Den består av riksvapnet tre kronor och ser som namnet antyder ut som en kattfot. Internationellt används en stämpel som ser ut som stiliserade vågskålar i kombination med finhalten, som anges i tusendelar och/eller karat. Vad stämplar som "18K" eller "20K" betyder är ju ganska uppenbart, men samma guldhalter kan också uttryckas som "750" (18K) eller "835" (20K).

Lätt att sälja äkta guld till Guldbrev

Det är enkelt, smidigt och säkert att sälja äkta guld till Guldbrev. Detta gör du med genom det så kallade guldbrevet som du beställer hem från den här sidan. Du kan även läsa hur man kan sälja guld online där vi ger mer utförliga instruktioner. Dessa instruktioner får du även hem i ditt guldbrev när du säljer äkta guld.

När du vill sälja äkta guld till Guldbrev kan du följa ditt gulds försäljningsprocess genom att logga in på "Mina sidor"; här kan du följa ditt guld ända fram till din utbetalning. Inloggningsuppgifterna får du via E-post direkt efter det att du fyllt i dina personuppgifter och valt att beställa ett guldbrev.

Beställ inom
Tim
00:
Min
00:
Sek
00

så skickar vi ditt Guldbrev idag.
Ditt Guldbrev® skickas hem till den folkbokföringsadress som ditt personnummer är knutet till varför vi behöver denna uppgift.

 • Pengar senast 24h efter värdering

 • Högt förtroende hos Trustpilot

 • Försäkrat genom Postens REK-brev

 • Återvinning av guld är hållbart

Sälj guld till vårt högsta guldpris

Uppdaterat 2024-06-16

(per gram för 24 karat)

 • 14k
 • 18k
 • 20k
 • 24k

Gäller guldtackor från Boliden som skickas nästkommande vardag, maximerat till 25 gram/person. Se vår prislista, villkor för pris med snabbhetsbonus och villkor för våra högsta priser här.

Beställ gratis guldbrev