Har du rent guld att sälja? Vi köper det!

Rent guld är precis som det låter helt rent och innehåller per definition ingenting annat än guld. Ett annat ord för rent guld är 24k, d.v.s. 24 karats guld. Vanligen är guld utblandat till en legering av ett antal olika metaller för att ge det olika färg eller hårdhet. Rent guld är ganska ovanligt och på grund av den högre guldhalten är det mer värdefullt än till exempel 18 karat.

Så går det till att sälja rent guld till oss

Guldbrev har idag blivit en stor guldköpare. Fler än 100 000 kunder har redan anlitat oss när de ska sälja guld. Vi köper utöver rent guld även skrotguld, guldsmycken, investeringsguld och mycket annat.

För att sälja rent guld beställer du hem ett guldbrev här på hemsidan. Så snart vi mottagit din beställning av ett Guldbrev skickas det hem till dig – redan samma dag om du beställer innan kl. 17. I Guldbrevet finner du utförliga instruktioner om hur du går tillväga när vi köper guld av dig.

När vi får in ditt guld tar våra guldsmeder och professionella värderare hand om det och fastställer att det verkligen är rent guld eller någon lägre karathalt. Guldet vägs för att få fram ett pris och betalningen för guldet överförs till ditt konto redan inom 24 timmar efter värderingen!

Guldbrev återvinner guld genom att smälta ner det (efter att du fått betalt och är nöjd med affären, naturligtvis) och vi köper därför bara guldet. Det är visserligen mycket sällsynt att ett smycke är värt mer än själva guldets värde, men vissa antika smycken i rent guld kan vara värda mer. I så fall kan det vara bättre att konsultera en auktionsfirma. Vi betalar för rent guld och är det lägre karathalter räknas orenheterna bort från det vi ersätter dig med.

Guldpriset går upp och ned, och vi följer världsmarknadspriset på rent guld vilket medför att vi kontinuerligt ändrar våra priser. Det guldpris som gäller när vi köper in guld är vårt pris vid värderingen, justerat efter världsmarknadspriset. Även om guldpriset varierar från dag till dag handlar det om relativt små variationer och priset är oavsett det mycket högt för närvarande.

Så vet du att det är rent guld

Att nyare smycken tillverkas i rent guld är mycket ovanligt. Guld är en mjuk metall och inte särskilt lämplig för de flesta typer av smycken, så i de allra flesta fall har guldet blandats ut i en legering med exempelvis koppar för att göra smycket hårdare och mindre ömtåligt. Däremot innehåller de flesta guldtackor och även vissa nytillverkade guldmynt rent guld. Det förekommer också att äldre smycken har mycket höga karathalter, även om det sällan är så mycket som 24 karat.

Alla smycken som tillverkas i guld i Sverige stämplas med kontrollstämpel och finhaltstämpel. Kontrollstämpeln är oftast den så kallade kattfoten (riksvapnet tre kronor). Finhaltstämpeln anger guldhalten i karat eller andel guld i tusendelar, exempelvis "18K" eller "750", som är samma guldhalt uttryckt med respektive enhet. 

Rent guld högsta karathalten

Karat är en enhet för guldhalt som anges i delar av 24, vilket innebär att 24 karat är i stort sett rent guld; "i stort sett", eftersom det alltid förekommer en mindre mängd orenheter. Sådana orenheter är ofrånkomliga och påverkar inte värdet. En guldtacka som väger 240 gram och är gjord i 24 karat innehåller alltid 240 gram rent guld. Hade samma guldtacka på 240 gram däremot varit tillverkad i 18-karats guld hade den bara innehållit 180 gram rent guld.

Följden är att guldet eller legeringens värde minskar successivt i takt med att karathalten blir lägre. Guldsmycken tillverkas ofta i 18 karat, men numera får även lägre karathalter som 14 karat och 9 karat kallas för "äkta guld". Tänk på att Guldbrev köper in allt guld med karathalter på mellan 8 och 24 karat, så även om dina guldföremål inte består av rent guld är det inget hinder för att sälja guldet till Guldbrev!

Beställ inom
Tim
00:
Min
00:
Sek
00

så skickar vi ditt Guldbrev idag.
Ditt Guldbrev® skickas hem till den folkbokföringsadress som ditt personnummer är knutet till varför vi behöver denna uppgift.

  • Pengar senast 24h efter värdering

  • Högt förtroende hos Trustpilot

  • Försäkrat genom Postens REK-brev

  • Återvinning av guld är hållbart

Sälj guld till vårt högsta guldpris

Uppdaterat 2024-04-23

(per gram för 24 karat)

  • 14k
  • 18k
  • 20k
  • 24k

Gäller guldtackor från Boliden som skickas nästkommande vardag, maximerat till 25 gram/person. Se vår prislista, villkor för pris med snabbhetsbonus och villkor för våra högsta priser här.

Beställ gratis guldbrev