Vill du sälja skrotguld? Vi köper det!

Guldbrev köper varje månad in stora mängder så kallat skrotguld från privatpersoner i hela Norden. Många tror inte att skrotguld har något större värde eftersom det är skadat eller trasigt, men det har i själva verket ingen större betydelse för ädelmetallens värde.

Sälj aldrig ditt skrotguld till någon som betalar lägre priser för trasiga guldsmycken än de betalar för hela! Eftersom guldpriserna är högre idag är smycken i äkta guld – även trasiga smycken – ofta värda mer nu än vad du en gång betalade för dem som nya.

Vad är skrotguld?

Skrotguld är ingen vackert benämning på en råvara som är så pass värdefull som guld, och vi undviker helst att kalla det för skrotguld, eftersom begreppet har en väldigt negativ klang. Mer korrekta begrepp för skrotguld kan vara använt guld, omarbetat guld eller begagnat guld.

När man pratar om skrotguld syftar man oftast på trasigt guld, d.v.s. guldföremål som inte längre har något annat värde än guldets vikt och karat, men samma sak gäller som regel även de flesta guldföremål oavsett skick.

Guld är en ädelmetall. Det betyder bland annat att du i princip kan ta fram ett flera tusen år gammalt smycke och putsa upp det till nyskick, bortsett från rent slitage. Andra metaller hade istället rostat och i bästa fall förlorat sin ursprungliga lyster och i värsta fall rostat bort helt. Därför har även skrotguld ett högt värde.

Vid värdering av alla typer av ädelmetallarbeten är det vikten och guldhalten i karat som är intressant. I sällsynta fall kan värdet vara högre, på exempelvis antika smycken eller med stora infattade ädelstenar. I så fall kan man försöka sälja föremålet på auktion, men även då kan det hända att du får ett lägre pris än vad föremålet är värt motsvarande guldvikten och karathalten.

Är du intresserad av att sälja skrotguld till oss så är det bara att beställa hem ett guldbrev. Läs "Så fungerar det" i huvudmenyn för mer information om hur det går till att sälja guld online. Vi skickar ut ditt Guldbrev direkt och det använder du för att skicka in ditt skrotguld för värdering.

Vi värderar ditt skrotguld, återkommer med pris och betalar sedan ut dina pengar inom 24 timmar!

Skrotguld är nästan aldrig rent guld

Skrotguld är för det mesta aldrig 24k guld, d.v.s. den renaste formen av guld. Istället har skrotguldet oftast använts till något ändamål där man blandat ut det med andra metaller. Exempel på skrotguld kan exempelvis vara tandguld, olika sorters guldsmycken eller andra former av guld där guldet måste smältas ned eller omarbetas för att bli en ren guldtacka. Skrotguld är således guld som nästan aldrig är rent, även om det finns enstaka äldre smycken som består av rent guld.

Det finns också små mängder guld i saker vi kommer i kontakt med i vår vardag. Exempelvis är ofta kontakter och kretskort guldpläterade, eftersom guld har mycket bra ledningsförmåga samtidigt som det inte rostar. Så du som sitter och läser det här kan mycket väl ha guld i din dator just nu. När datorn blir gammal och ska kasseras kallas det skrotguld i branschterminologi eftersom detta skrotguld måste omarbetas för att kunna säljas vidare till exempelvis guldsmeder och till oss.

Efterfrågan för skrotguld är stor och det är därför vi på Guldbrev betalar bra för det. Tyvärr kan vi inte ta emot kretskort eller andra pläterade föremål, eftersom mängden guld som används för sådana ändamål är försvinnande liten. Det pläterade lagret kan vara så tunt som några atomer och är därför inte lönsamt att utvinna i mindre skala.

Vi betalar för skrotguld - tryggt och enkelt

Vi kan dock ta emot trasiga guldklockor och andra smycken som innehåller skrotguld. För att det skall vara en så bra affär som möjligt för dig är det bättre att skicka in skrotguld med så hög guldhalt som möjligt, då vi endast handlar med guld. Om din guldklocka exempelvis innehåller eller betingar ett högre värde på auktion värdesätts inte detta eftersom du endast erhåller ersättning för guldet. Vårt guldpris tåls dock att jämföras!

Värderingen går ut på att våra professionella värderare tar reda på skrotguldets vikt och guldinnehåll för att ta fram ett pris. Har du många trasiga (eller för den delen hela) gamla smycken så värderas föremålen individuellt. Högst pris är det på 24-karats guld, men vi tar emot guld med halter ner till 8 karat.

Trustpilot

Guldbrev högt rankat gällande nöjda kunder i kategorin Pengar enligt Trustpilot

Beställ inom
Tim
00:
Min
00:
Sek
00

så skickar vi ditt Guldbrev idag.
Ditt Guldbrev® skickas hem till den folkbokföringsadress som ditt personnummer är knutet till varför vi behöver denna uppgift.

  • Pengar senast 24h efter värdering

  • Högt förtroende hos Trustpilot

  • Försäkrat genom Postens REK-brev

  • Återvinning av guld är hållbart

Sälj guld till vårt högsta guldpris

Uppdaterat 2024-07-13

(per gram för 24 karat)

  • 14k
  • 18k
  • 20k
  • 24k

Gäller guldtackor från Boliden som skickas nästkommande vardag, maximerat till 25 gram/person. Se vår prislista, villkor för pris med snabbhetsbonus och villkor för våra högsta priser här.

Beställ gratis guldbrev