9k guld

Guldbrev köper allt guld från 9 karat upp till 24 karat. Vi erbjuder en trygg och smidig affär. Tjäna lite extrapengar genom att sälja dina oanvända 9-karats guldsmycken eller andra guldföremål! Du får dina pengar utbetalda inom 24 timmar efter att vi värderat ditt guld.

Gör så här:

 • Beställ ett Guldbrev genom att fylla i formuläret på den här sidan. Brevet skickas ut omedelbart till din folkbokföringsadress.

 • Lämna in returkuvertet till ditt närmaste postombud. Det är frankerat och klart, och dessutom försäkrat med upp till 10 000 kr för att du ska känna dig trygg med att ditt guld färdas säkert.

 • När din försändelse kommer in till oss på Guldbrev värderas det – våra värderare fastställer att karathalten är 9 karat (eller annan karathalt) och väger ditt guld på certifierade vågar.

 • När värderingen är klar betalas pengarna ut till ditt konto inom 24 timmar!

Lite fakta 9 karat guld och andra guldhalter

Karat är ett mått på andelen guld ett smycke eller annat föremål innehåller. 24 karat är rent guld (24/24), vilket betyder att lägre karat halter som t.ex. 18 karat innehåller 18/24 guld, eller 75 %. 9 karat guld innebär att 9/24 av ett föremål är guld, eller 37,5 %. Ett enkelt exempel skulle alltså vara att ett 9-karats guldhalsband som väger 240 gram innehåller 90 gram rent guld.

Alla halter som är lägre än 24 karat är med andra ord legeringar. Guldet blandas ut med andra metaller som gör legeringen hårdare och eventuellt förändrar utseendet (ett exempel är vitguld, som består av guld och någon ljusare metall). Det är till viss del nödvändigt att blanda ut guldet eftersom rent guld är mjukt och gör smycken ömtåliga.

Naturligtvis minskas också metallblandningens värde och slutpriset på smycket i takt med att andelen guld blir lägre. 9 karat är den lägsta tillåtna guldhalten i juvelerarguld för att det ska få kallas "äkta guld".  Fram till 1988 var den lägsta tillåtna guldhalten dubbelt så hög, d.v.s. 18 karat, men minimihalten har sänkts för att överensstämma med europeisk standard.

Stämplar på 9k guld

Du kan själv ta reda på om ditt guld är 9 karat genom att leta efter stämplar på dina guldsmycken. De fungerar som en garanti för att guldet är äkta och de stämplar som ska finnas på svensktillverkade guldsmycken är "kattfoten" (trekronorsvapnet) och guldhalten uttryckt i karat eller tusendelar. 9k guld kan vara stämplat med "9K" eller "375" (halten i tusendelar).

Finhaltstämpeln ska alltid finnas med, men kattfoten kan ibland vara ersatt eller kombinerad med en tillverkarstämpel. Den internationella kontrollstämpeln med två vågskålar i kombination med finhalt förekommer också. Andra stämplar som ortsstämplar, årsstämplar och liknande är frivilliga stämplar som inte har någon betydelse för guldets värde.

9 karats guld blir också mycket pengar

För oss på Guldbrev spelar det ingen roll att det guld som du skickar till oss har en låg karathalt eftersom det guld som vi köper in smälts ner för återvinning. Självklart är det så att ett föremål med en guldhalt på 37,5 % (9 karat) är värt mindre än ett identiskt föremål med ett guldinnehåll på 75 % (18 karat), men med tanke på dagens höga guldpris kan även ett 9-karats guldsmycke vara värt mycket pengar.

Det spelar heller ingen roll om de guldsmycken du vill sälja är trasiga, har personlig gravyr eller omodern design. Vi betalar för karathalt och vikt, inte för om föremålen är vackra eller inte. Gör som fler än 100 000 nöjda kunder redan gjort och välj Guldbrev när du vill sälja 9-karats guld!

Beställ inom

så skickar vi ditt Guldbrev idag.
Paragraf 9 i förordningen om handel med begagnade varor (SFS 1999:272) kräver att samtliga kunders identitet kan styrkas. Ditt Guldbrev® skickas hem till den folkbokföringsadress som ditt personnummer är knutet till varför vi behöver denna uppgift.

 • Pengar senast 24h efter värdering

 • Högt förtroende hos Trustpilot

 • Försäkrat genom Postens REK-brev

 • Återvinning av guld är hållbart

Sälj guld till vårt högsta guldpris

Uppdaterat 2021-04-12

(per gram för 24 karat)

 • 14k
 • 18k
 • 20k
 • 24k

Gäller guldtackor från Boliden som skickas nästkommande vardag, maximerat till 25 gram/person. Se vår prislista, villkor för pris med snabbhetsbonus och villkor för våra högsta priser här.

Beställ gratis guldbrev