Guld 18k

18k guld är den i särklass vanligaste guldhalten här i Sverige. Man kan lätt tro att det gäller i de flesta andra länder också, men faktum är att 18-karats guld är överrepresenterat i Sverige. I exempelvis Norge är det betydligt vanligare med 14k guld.

Guldsmycken av olika slag tillverkas ofta i 18 karat guld. Att många guldhalsband innehåller 18 karat guld istället för högre guldhalter beror på att guld är en mjuk metall, så 24 karat guld (rent guld) är inte tillräckligt hållbart för de flesta smycken. För att kunna tillverka slitstarka guldsmycken måste materialet vara hårdare än rent guld, så man blandar in andra metaller för att förbättra egenskaperna.

Att sälja 18 karats guld till Guldbrev

Guldbrev gör det enkelt att tjäna mycket pengar på att sälja 18 karat guld. Det första du gör för att bli kund och sälja guldsmycken i 18k är att beställa hem ett Guldbrev här på hemsidan. Brevet skickas ut till dig redan samma dag om du beställer innan klockan 17:00. När du fyllt i dina uppgifter får du också tillgång till "Mina sidor" här på guldbrev.se, där du enkelt kan följa hela försäljningsprocessen från beställning till utbetalning av dina pengar. Utbetalningen sker redan inom 24 timmar efter att ditt 18k guld värderats!

Har du 18 karats guldsmycken du inte längre har behov av så får du betalt för guldet genom att sälja det till Guldbrev. Vi erbjuder en hög servicenivå och en tillförlitlig försäljningsprocess. Guldbrev samarbetar med Svenska Posten och försäkrar alla leveranser upp till 10 000kr för att du ska känna dig helt trygg med att dina guldföremål färdas säkert. Har du fler frågor och funderingar kan du alltid kontakta vår kundtjänst genom att ringa eller mejla.

Eftersom guld i 18 karat innehåller en stor andel rent guld är det betydligt mer värdefullt än lägre guldhalter som 14 eller 9 karat. Därför kan vi erbjuda ett mycket attraktivt pris för dina 18-karats guldsmycken. Det har ingen betydelse om det rör sig om trasiga eller på annat sätt skadade guldföremål – vi på Guldbrev köper endast in guldet, så ett guldsmyckesmycke som är trasigt är värt lika mycket som ett helt smycke med samma guldinnehåll.

Bli kund redan idag och sälj dina guldföremål i 18 karats guld!

18 karat guld – en legering

18 karat guld innehåller till största delen rent guld. Enligt karatenheten, där 24 karat är rent guld, är 18 karat 18/24 guld. 18/24 kan också uttryckas som 3/4 eller 75 % (som mätt i tusendelar har beteckningen Guld 750). Vad resterande 25 % består av varierar, men i första hand är det metaller som är hårdare än guld och även ljusare om det är vitguld. Koppar är vanligt förekommande i rödguld, medan andra ädelmetaller som palladium eller rodium ofta används i vitguld.

18 karats guld är alltså en metallblandning, eller legering. Eftersom andra metaller blandats med guldet sänks guldhalten och därmed även föremålets värde. Dessutom sker en hel del avgång när man smälter 18k guld, vilket gör att guldpriset alltid är procentuellt lägre än renare karathalter som t.ex. 24k guld.

Så tar du reda på om ett guldsmycke är 18 karat

Faktum är att det är ganska lätt att själv ta reda på om ett smycke är tillverkat i 18 karat eller någon annan finhalt. I stort sett alla guldsmycken som säljs i Sverige stämplas med kattfoten – riksvapnet tre kronor i ett format som påminner om ett tassavtryck. Kattfoten fungerar som ett intyg på att smycket består av ädelmetall och i kombination med kattfoten anges guldinnehållet i tusendelar och/eller karat.

18 karats guld bör alltså vara stämplat med "18K" och/eller "750". Anges någon annan guldhalt i tusendelar eller karat så är det den som gäller. Saknas stämplar helt har smycket förmodligen inget nämnvärt guldinnehåll alls. Ett 18-karats guldsmycke kan också ha andra stämplar, men då är det oftast ortsstämplar eller tillverkarstämplar som inte har någon betydelse för guldinnehåll och värde.

Beställ inom

så skickar vi ditt Guldbrev idag.
Paragraf 9 i förordningen om handel med begagnade varor (SFS 1999:272) kräver att samtliga kunders identitet kan styrkas. Ditt Guldbrev® skickas hem till den folkbokföringsadress som ditt personnummer är knutet till varför vi behöver denna uppgift.

  • Pengar senast 24h efter värdering

  • Högt förtroende hos Trustpilot

  • Försäkrat genom Postens REK-brev

  • Återvinning av guld är hållbart

Sälj guld till vårt högsta guldpris

Uppdaterat 2021-04-12

(per gram för 24 karat)

  • 14k
  • 18k
  • 20k
  • 24k

Gäller guldtackor från Boliden som skickas nästkommande vardag, maximerat till 25 gram/person. Se vår prislista, villkor för pris med snabbhetsbonus och villkor för våra högsta priser här.

Beställ gratis guldbrev