Vill du sälja guld i 14 karat?

Guldbrev betalar för 14-karats guld. Eftersom vi har ett bra återförsäljningsavtal kan vi erbjuda dig vårt guldpris för 14 karat guld. Vi köper in nästan alla olika typer av 14-karats guldsmycken!

För att sälja guld i 14 karat till Guldbrev beställer du först hem ett guldbrev genom att fylla i formuläret här på sidan. Det är enkelt och smidigt och ditt Guldbrev skickas ut redan samma dag om du beställer innan klockan 17. Guldet du skickar in är försäkrat med upp till 10 000 kronor och vi betalar dig inom 24 timmar efter att ditt guld värderats.

Vad är 14 karats guld?

Eftersom guld är en relativt mjuk metall är det väldigt få smycken som uteslutande består av guld. Guldet blandas med andra metaller i så kallade legeringar för att öka hållfastheten, och det är andelen guld i legeringen som avgör guldhalten i karat.

Karat är ett mycket gammalt mått på guldhalt, eller finhalt som det också kallas. 24 karat är detsamma som rent guld (eller snarare 99,9% eftersom vissa orenheter alltid förekommer). När man pratar om 14K guld menar man att 14/24, eller 58,5 % av legeringen är guld. Resten av guldsmycket är någon annan metall. Vilken eller vilka metaller guldet blandas med beror på vilken färg och vilka egenskaper man är ute efter. Oftast är det basmetaller som koppar, men det kan även vara andra ädelmetaller.

Ett enkelt exempel: om du har ett guldsmycke som väger 24 gram och det finns en stämpel i guldföremålet med beteckningen "14K" eller "585"är 14 gram av smycket rent guld. Så vad är det för skillnad mellan 14 karat guld och t.ex. guld 18 karat? Enligt samma exempel skulle ett guldsmycke som väger 24 gram bestå av 18 gram guld om det var 18 karat. Svårare än så är det inte! Följden blir att samma bruttovikt i en högre karathalt kostar mer än 14 karat guld och tvärtom.

Stämplarna på guldföremålet berättar om det är 14 karat eller någon annan finhalt. Ett guldsmycke i 14 karat är antingen stämplat med "14K" eller guldhalten i tusendelar, vilket i det här fallet är 585/1000. Stämpeln är då "585".

Får 14 karat kallas äkta guld?

År 1988 ändrade man i reglerna och 14 karat guld fick börja kallas "äkta guld". Tidigare hade man inte fått kalla ett smycke för äkta guld om det inte var minst 18k guld. 14 karat guld förekommer ofta i smycken, guldklockor och andra fasta guldföremål.

Det är bra att använda 14K guld när man vill ta fram smycken i robust kvalitet, eftersom man då har gott om utrymme att fylla ut med någon mer hållfast metall som koppar. Det går också att blanda i andra metaller som palladium eller rodium för att ta fram en ljusare färg.

Om du är osäker på om ditt guldföremål är äkta eller inte kan du ringa till vår kundtjänst eller mejla in till oss för att få lite hjälp. Se efter om det guldföremål som du tror är 14 karat guld har någon stämpel, eftersom nästan alla guldföremål som innehåller äkta guld har en stämpel.

Hos oss kan du sälja ditt 14 karats guld och få ett mycket bra guldpris. Även om guldhalten är jämförelsevis låg i 14k guld kommer du säkert att bli positivt överraskad när du får veta hur mycket du får betalt. Använd vår smidiga tjänst och gör en bra affär redan idag. Vi ser till att dit 14 karat guld omvandlas till pengar snabbt och enkelt!

Bra guldpris för 14k guld

Guldpriset har verkligen skjutit i höjden under de senaste åren och skapat ett utmärkt tillfälle att sälja sina oanvända guldsmycken. Att guldhalten är 14 karat är inget hinder för att få bra betalt. Visserligen är det en mindre andel guld i 14K, men tack vare det höga guldpriset blir det ändå snabbt höga summor. Är de guldföremål du vill sälja trasiga, fläckiga eller repiga? Det spelar ingen roll! Guldbrev köper guldet utan hänsyn till skick, design eller andra estetiska faktorer.

Beställ inom

så skickar vi ditt Guldbrev idag.
Paragraf 9 i förordningen om handel med begagnade varor (SFS 1999:272) kräver att samtliga kunders identitet kan styrkas. Ditt Guldbrev® skickas hem till den folkbokföringsadress som ditt personnummer är knutet till varför vi behöver denna uppgift.

  • Pengar senast 24h efter värdering

  • Högt förtroende hos Trustpilot

  • Försäkrat genom Postens REK-brev

  • Återvinning av guld är hållbart

Sälj guld till vårt högsta guldpris

Uppdaterat 2021-02-27

(per gram för 24 karat)

  • 14k
  • 18k
  • 20k
  • 24k

Gäller guldtackor från Boliden som skickas nästkommande vardag, maximerat till 25 gram/person. Se vår prislista, villkor för pris med snabbhetsbonus och villkor för våra högsta priser här.

Beställ gratis guldbrev